Храносмилателна система-структура, функция, органи, болести и превенция

Храносмилателна система-структура, функция, органи, болести и превенция

827e5e483ccd2fcafaaf23360b30074117e89671.jpeg

Храносмилателна система

Храната, която ядете, предприема невероятно пътешествие през тялото ви, отгоре (устата) до долу (ануса). По пътя полезните части от вашата храна се усвояват, давайки ви енергия и хранителни вещества. Ето стъпка по стъпка описание на работата на храносмилателната система.

Какво представлява храносмилателната система?

Вашата храносмилателна система се състои от стомашно-чревния (GI) тракт и черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Стомашно-чревният тракт е поредица от кухи органи, които са свързани един с друг от устата до ануса. Органите, които изграждат стомашно-чревния тракт, в реда, в който са свързани, включват устата, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво и ануса.

Какво прави храносмилателната система?

Вашата храносмилателна система е уникално конструирана да върши работата си да превръща храната ви в хранителните вещества и енергия, от които се нуждаете, за да оцелеете.

Защо храносмилането е важно?

Храносмилането е важно, защото тялото ви се нуждае от хранителни вещества от храната, която ядете, и течностите, които пиете, за да сте здрави. Хранителните вещества включват въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и вода. Храносмилателната ви система разгражда и абсорбира хранителни вещества от храната и течностите, които консумирате, за да ги използвате за важни неща като енергия, растеж и възстановяване на клетките.

Какви органи изграждат храносмилателната система?

Основните органи, които изграждат храносмилателната система (по реда на тяхната функция) са устата, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво, ректума и ануса. По пътя им помагат панкреасът, жлъчният мехур и черният дроб.

Ето как тези органи работят заедно в храносмилателната ви система.
797836.jpg

Уста

Устата е началото на храносмилателния тракт. Всъщност храносмилането започва още преди да сте отхапали храната. Вашите слюнчени жлези се активират, когато видите и помиришете храната. След като започнете да ядете, вие дъвчете храната си на парчета, които се усвояват по-лесно. Вашата слюнка се смесва с храната, за да започне да я разгражда във форма, която тялото ви може да абсорбира и използва. Когато преглъщате, езикът ви прекарва храната в гърлото и в хранопровода.

Хранопровод

Разположен в гърлото близо до трахеята, хранопроводът получава храна от устата ви, когато преглъщате. Епиглотисът е малка клапа, която се сгъва над трахеята, докато преглъщате, за да ви предпази от задавяне (когато храната влезе в трахеята). Поредица от мускулни контракции в хранопровода, наречени перисталтика, доставят храна в стомаха ви.

Но първо подобният на пръстен мускул в дъното на хранопровода ви, наречен долен езофагеален сфинктер, трябва да се отпусне, за да пропусне храната. След това сфинктерът се свива и предотвратява връщането на съдържанието на стомаха обратно в хранопровода. Когато не стане и това съдържание се връща обратно в хранопровода, може да изпитате киселинен рефлукс или киселини.

Стомах

Стомахът е кух орган или „контейнер“, който съдържа храна, която се смесва със стомашни ензими. Тези ензими продължават процеса на разграждане на храната до използваема форма. Клетките в лигавицата на стомаха ви отделят силна киселина и мощни ензими, които са отговорни за процеса на разграждане. Когато съдържанието на стомаха се преработи достатъчно, то се освобождава в тънките черва.

Тънко черво

Съставено от три сегмента - дванадесетопръстника, йеюнума и илеума - тънкото черво е 22-футова дълга мускулна тръба, която разгражда храната с помощта на ензими, освободени от панкреаса и жлъчката от черния дроб. Перисталтиката също работи в този орган, като придвижва храната и я смесва с храносмилателни сокове от панкреаса и черния дроб.

Дуоденумът е първият сегмент на тънките черва. Той до голяма степен е отговорен за непрекъснатия процес на разпадане. Йеюнумът и илеумът в долната част на червата са отговорни главно за абсорбцията на хранителни вещества в кръвта.

Съдържанието на тънките черва започва в полутвърдо състояние и завършва в течна форма след преминаване през органа. Водата, жлъчката, ензимите и слузта допринасят за промяната в консистенцията. След като хранителните вещества се абсорбират и течността от остатъци от храна е преминала през тънките черва, тя се придвижва към дебелото черво.

Панкреас

Панкреасът отделя храносмилателни ензими в дванадесетопръстника, които разграждат протеини, мазнини и въглехидрати. Панкреасът също произвежда инсулин, като го предава директно в кръвта. Инсулинът е главният хормон в тялото ви за метаболизиране на захарта.

Черен дроб

Черният дроб има много функции, но основната му работа в храносмилателната система е да обработва хранителните вещества, абсорбирани от тънките черва. Жлъчката от черния дроб, секретирана в тънките черва, също играе важна роля в смилането на мазнини и някои витамини.

Черният дроб е химическата „фабрика“ на вашето тяло. Той взема суровините, абсорбирани от червата, и произвежда всички различни химикали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира.

Черният дроб също детоксикира потенциално вредни химикали.

Жлъчен мехур

Жлъчният мехур съхранява и концентрира жлъчката от черния дроб и след това я освобождава в дванадесетопръстника в тънките черва, за да помогне за усвояването и смилането на мазнините.

Дебело черво

Дебелото черво е отговорно за обработката на отпадъците, така че изпразването на червата ви да е лесно и удобно. Това е мускулна тръба с дължина 6 фута, която свързва тънките черва с ректума.

Дебелото черво се състои от сляпо черво, възходящо (дясно) дебело черво, напречно дебело черво, низходящо (ляво) дебело черво и сигмоидно дебело черво, което се свързва с ректума.

Изпражненията или отпадъците, останали от храносмилателния процес, преминават през дебелото черво чрез перисталтика, първо в течно състояние и накрая в твърда форма. Докато изпражненията преминават през дебелото черво, водата се отстранява. Изпражненията се съхраняват в сигмоидното (S-образно) дебело черво, докато "масово движение" ги изпрати в ректума веднъж или два пъти на ден.

Обикновено са необходими около 36 часа, докато изпражненията преминат през дебелото черво. Самите изпражнения са предимно хранителни остатъци и бактерии. Тези „добри“ бактерии изпълняват няколко полезни функции, като синтезиране на различни витамини, обработка на отпадъчни продукти и хранителни частици и защита срещу вредни бактерии. Когато низходящото дебело черво се напълни с изпражнения, то изпразва съдържанието си в ректума, за да започне процеса на елиминиране (движение на червата).

Ректум

Ректумът е права, 8-инчова камера, която свързва дебелото черво с ануса. Задачата на ректума е да приема изпражнения от дебелото черво, да ви уведомява, че има изпражнения за изхвърляне и да задържа изпражненията, докато се извърши изхвърлянето. Когато нещо (газ или изпражнения) попадне в ректума, сензорите изпращат съобщение до мозъка. След това мозъкът решава дали ректалното съдържание може да бъде освободено или не.

Ако могат, сфинктерите се отпускат и ректумът се свива, изхвърляйки съдържанието си. Ако съдържанието не може да бъде изхвърлено, сфинктерът се свива и ректумът се приспособява, така че усещането временно изчезва.

Анус

Анусът е последната част от храносмилателния тракт. Това е 2-инчов дълъг канал, състоящ се от мускулите на тазовото дъно и двата анални сфинктера (вътрешен и външен). Лигавицата на горната част на ануса е в състояние да открие съдържанието на ректума. Той ви позволява да разберете дали съдържанието е течност, газ или твърдо вещество.

Анусът е заобиколен от сфинктерни мускули, които са важни за контрола на изпражненията. Мускулът на тазовото дъно създава ъгъл между ректума и ануса, който спира изпражненията да излизат, когато не е необходимо. Вътрешният сфинктер винаги е стегнат, освен когато изпражненията навлизат в ректума.

Кои са някои често срещани състояния, които засягат храносмилателната система?

what-is-wrong-with-my-stomach-4138111-5c454a7cc9e77c0001b21d85.png

Има временни състояния и дългосрочни или хронични заболявания и разстройства, които засягат храносмилателната система. Обичайно е от време на време да имате състояния като запек, диария или киселини. Ако често имате проблеми с храносмилането като тези, не забравяйте да се свържете с вашия лекар. Това може да е признак на по-сериозно заболяване, което се нуждае от медицинска помощ и лечение.

Краткосрочните или временни състояния, които засягат храносмилателната система, включват:
 • Запек: Запекът обикновено се случва, когато се изхождате (имате движение на червата) по-рядко, отколкото обикновено. Когато имате запек, изпражненията ви често са сухи и твърди и е трудно и болезнено да преминат.
 • Диария: Диарията е, когато имате разхлабени или воднисти изпражнения. Диарията може да бъде причинена от много неща, включително бактерии, но понякога причината е неизвестна.
 • Киселини: Киселините са неприятно усещане за парене в гърдите, което може да се придвижи нагоре по врата и гърлото. Това се случва, когато киселинните храносмилателни сокове от стомаха ви се върнат обратно нагоре по хранопровода.
 • Хемороиди: Хемороидите са подути, разширени вени, които се образуват вътре и извън ануса и ректума. Те могат да бъдат болезнени и да причинят ректално кървене.
 • Гастроентерит: Гастроентеритът е инфекция на стомаха и горната част на тънките черва, обикновено причинена от вирус. Обикновено трае по-малко от седмица. Милиони хора се разболяват от стомашен грип всяка година.
 • Язви: Язвата е рана, която се развива върху лигавицата на хранопровода, стомаха или тънките черва. Най-честите причини за язви са инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori (H. pylori) и продължителна употреба на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен.
 • Камъни в жлъчката: Камъните в жлъчката са малки парчета твърд материал, образувани от храносмилателна течност, която се образува в жлъчния ви мехур, малък орган под черния дроб.
Честите заболявания на храносмилателната система (стомашно-чревни заболявания) и разстройства включват:
 • ГЕРБ (хроничен киселинен рефлукс): ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест или хроничен киселинен рефлукс) е състояние, при което съдържанието, съдържащо киселина в стомаха ви, често изтича обратно в хранопровода.
 • Синдром на раздразнените черва (IBS): IBS е състояние, при което мускулът на дебелото черво се свива повече или по-рядко от нормалното. Хората с IBS изпитват прекомерни газове, болки в корема и спазми.
 • Непоносимост към лактоза: Хората с непоносимост към лактоза не са в състояние да усвояват лактозата, захарта, намираща се предимно в млякото и млечните продукти.
 • Дивертикулоза и дивертикулит: Дивертикулозата и дивертикулитът са две състояния, които се появяват в дебелото черво. И двете споделят общата характеристика на дивертикулите, които са джобове или издутини, които се образуват в стената на дебелото черво.
 • Рак: Раковите заболявания, които засягат тъканите и органите в храносмилателната система, се наричат стомашно-чревни (GI) ракови заболявания. Има много видове стомашно-чревни ракови заболявания. Най-честите видове рак на храносмилателната система включват рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на дебелото черво и ректума (колоректален), рак на панкреаса и рак на черния дроб.
 • Болест на Crohn: Болестта на Crohn е форма на възпалително заболяване на червата (IBD) през целия живот. Състоянието дразни храносмилателния тракт.
 • Цьолиакия: Цьолиакията е автоимунно заболяване, което може да увреди тънките черва. Увреждането се случва, когато човек с целиакия консумира глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта.

Как мога да поддържам храносмилателната си система здрава?

urkjh.jpg
Винаги питайте вашия лекар какво трябва да правите и да ядете, за да сте здрави и да управлявате състоянието си. Като цяло, следните са начините да поддържате храносмилателната си система здрава:
 • Пийте вода често: Водата помага на храната, която ядете, да преминава по-лесно през храносмилателната ви система. Ниските количества вода в тялото ви (дехидратация) са честа причина за запек.
 • Включете фибри в диетата си: Фибрите са полезни за храносмилането и помагат на тялото ви да има редовни движения на червата. Не забравяйте да включите както разтворими, така и неразтворими фибри в храната си.
 • Хранете се балансирано: Не забравяйте да ядете няколко порции плодове и зеленчуци всеки ден. Изберете пълнозърнести храни пред преработени и се опитайте да избягвате преработените храни като цяло. Избирайте риба по-често от червено месо и ограничете всички деликатеси (преработени) меса. Ограничете количеството захар, което консумирате.
 • Яжте храни с пробиотици или приемайте пробиотични добавки: Пробиотиците са добри бактерии, които помагат в борбата с лошите бактерии в червата ви. Те също произвеждат здравословни вещества, които подхранват червата ви. Може да бъде особено полезно да приемате пробиотици, след като сте приели антибиотик, защото антибиотиците често убиват както лошите, така и добрите бактерии в червата.
 • Яжте внимателно и дъвчете храната си: Храненето бавно дава време на тялото ви да смила храната ви правилно. Освен това позволява на тялото ви да ви изпраща знаци, че е пълно. Важно е да дъвчете храната си старателно, защото това помага да се гарантира, че тялото ви има достатъчно слюнка за храносмилане. Доброто дъвчене на храната също улеснява храносмилателната ви система да усвои хранителните вещества в храната.
 • Спорт: Физическата активност помага за придвижването на храната през храносмилателната система. Разходката, например, след като сте се нахранили, може да помогне на тялото ви да смила храната по-лесно.
 • Избягвайте алкохола и пушенето: Алкохолът може да увеличи количеството киселини в стомаха ви и да причини киселинен рефлукс и стомашни язви. Пушенето почти удвоява риска от киселинен рефлукс. Изследванията показват, че хората, които имат проблеми с храносмилането и се откажат от пушенето, имат подобрение.
 • Контролирайте стреса си: Стресът е свързан с храносмилателни проблеми като запек, диария.

Кога трябва да се свържа с моя лекар относно проблеми с храносмилателната система?

Свържете се с вашия лекар, ако изпитвате чести симптоми като запек, диария, повръщане, стомашни болки или спазми, прекомерни газове или киселини. Докато повечето хора изпитват тези състояния от време на време, а вие ги изпитвате по-често, това може да е признак за по-сериозен проблем с храносмилателната система.

___________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,667
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva