660_3eeb98c831ab66229a420a7c0677991a.jpg
Хремата е отделяне на слуз от носа. Може да бъде причинено от по-ниски външни температури или от настинка, грип или алергии. Лечението включва прием на много течности, особено вода, и почивка колкото е възможно повече. Можете да облекчите симптомите със солен спрей за нос и да поставите овлажнител с хладна мъгла близо до леглото си, за да се борите със задръстванията, влошени от студения сух въздух.

Какво е хрема?

Хремата е слуз, която капе или "изтича" от носа ви. Може да бъде причинено от по-ниски външни температури, настинка , грип или алергии.
„Ринорея“, термин, който често се използва заедно с израза „течащ нос“, е тънкото, предимно бистро течение, което може да видите. Друг термин, който често срещате, е „ ринит “. Ринитът е възпаление на носните тъкани.
Когато вирус на настинка или алерген като цветен прашец или прах навлезе за първи път в тялото ви, той дразни лигавицата на носа и синусите (или пълните с въздух джобове около лицето) и носът ви започва да отделя много бистра слуз. Тази слуз улавя бактериите, вирусите или алергените и помага за изхвърлянето им от носа и синусите.
След два или три дни слузта може да промени цвета си и да стане бяла или жълта. Понякога слузта може също да придобие зеленикав цвят. Всичко това е нормално и не означава наличие на
инфекция.

Как работи носът ви, за да защити тялото ви?​

colds-lg.jpg
Процесът на дишане започва в носа ви. Въздухът навлиза в белите дробове през носа. Той помага за филтриране, овлажняване, затопляне или охлаждане на въздуха, който преминава през него, така че въздухът, който достига до дробовете ви, да е чист.
Специална обвивка от лигавица или влажна тъкан покрива областта вътре в носа ви и се състои от много жлези, произвеждащи слуз. Тъй като бактерии, алергени, прах или други вредни частици влизат в носа, слузта ги улавя. Слузта съдържа антитела или ензими, които убиват нежеланите бактерии и вируси.
Обвивката на лигавицата също включва реснички, малки структури, подобни на косми. Ресничките са непрекъснато в движение и преместват събраните вредни частици и слузта, в която са хванати през носа ви, в задната част на гърлото ви. След това се поглъща и унищожава от киселината в стомаха ви. Слузта и частиците също могат да бъдат изкашляни или изкихани.
Когато външните температури станат ниски, темпото на този процес се забавя. Много пъти слузта остава в носа ви и след това капе или изтича.

Защо слузта е важна част от системата на дихателните пътища?​

lungs-bronchial-mucus-causing-airway-obstruction-narrowing-shown-due-to-viscid-excessive-airwa...jpg
Слузта е необходима, за да поддържате дихателните си пътища влажни и да работят правилно. Слузта не само спира вредните частици да попаднат в белите ви дробове, но също така съдържа антитела, които помагат за унищожаването на бактериите. Ако се произвежда твърде много слуз, тялото ви иска да се отърве от нея, което води до кашлица и изплюване на допълнителната слуз и издухване от носа ви.

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ​

Защо се появява хрема? Какво причинява хрема?

Вашата хрема може да има една или повече от няколко причини. Възможните причини включват:
 • Алергии.
 • Ниски температури.
 • Настинка.
 • Грип
 • Вкусов ринит, форма на неалергичен ринит, която причинява хрема, когато ядете определени храни.

Симптом на COVID-19 ли е хремата ?

Да: „запушване или хрема“. Други често срещани симптоми включват:
 • кашлица
 • Недостиг на въздух или затруднено дишане.
 • Треска или втрисане.
 • Умора.
 • Главоболие.
 • Нова загуба на вкус или мирис.
 • Болки в мускулите или тялото.
 • Възпалено гърло.
 • диария
 • Гадене или повръщане.

Какви други симптоми могат да бъдат свързани с хрема?

Постназалното капене е страничен ефект от твърде много слуз. Това се случва, когато слузта се спуска по задната част на гърлото и се поглъща, което може да доведе до кашлица или болки в гърлото.
Понякога хрема или запушен нос се наблюдават заедно. Конгестия възниква, когато тъканите, покриващи носа, се подуят и затрудняват дишането. Отокът се дължи на възпалени кръвоносни съдове. Може да започне да тече слуз от носа ви.
Хрема поради настинка или грип
може да бъде придружена от умора, болки в гърлото, кашлица, натиск върху лицето и понякога треска.
Хрема поради алергии може да бъде придружена от кихане и сърбящи, сълзещи очи.

Може ли хремата да причини възпалено гърло?

Да

Може ли хремата да причини ушна инфекция?

Ринитът, възпалението на носните тъкани, понякога може да има усложнения, включително инфекция на средното ухо.

Хремата заразна ли е?

Хремата сама по себе си не е заразна, но често е симптом на състояние като обикновена настинка, което може да се предава от човек на човек.

ГРИЖИ И ЛЕЧЕНИЕ

Как да спра хремата си?

kopie.jpg
Вашата хрема вероятно ще спре от само себе си. По принцип не се нуждае от лечение. Но има и изключения.

Какъв лекар може да лекува хремата ми?

Ако е необходимо лечение, вашият личен лекар може да помогне. Ако се окаже, че хремата ви е симптом на по-сериозно заболяване, вашият лекар може да ви насочи към специалист по уши, нос и гърло.

Кога трябва да се свържа с лекар за лечение на хрема?

Хремата обикновено изчезва от само себе си. Въпреки това трябва да се свържете с лекар, ако:
 • Симптомите продължават повече от 10 дни и няма подобрение.
 • Симптомите са тежки или необичайни.
 • Дренажът от носа на вашето малко дете идва само от едната страна и е зелен, кървав или миришещ, или ако имате друга причина да смятате, че в носа му може да има заседнал чужд предмет.
Вашият лекар ще извърши физически преглед, за да се увери, че хремата не е симптом на по-сериозно състояние.

Как да се отърва от хремата си? Какви лекарства трябва да опитам?

Лекарства с рецепта, като антибиотици, не са необходими за лечение на хрема, която обикновено се подобрява от само себе си. Понякога деконгестантно лекарство без рецепта може да помогне на възрастни, но може да не е подходящо, ако имате определени заболявания или приемате други лекарства. Консултирайте се с вашия лекар, за да видите какви лекарства без рецепта са подходящи за вас.
Обикновено най-доброто лечение за хрема включва:

 • Почивка.
 • Пийте много течности, особено вода.
 • Използвайте физиологичен разтвор за нос, за да облекчите симптомите. Ограничете употребата на деконгестантни спрейове за нос до не повече от няколко дни, както е указано на етикетите на опаковката.
 • Овлажнител с хладна мъгла до леглото ви може да се бори със задръстванията, влошени от сухия зимен въздух.
Освен ако не е препоръчано от вашия лекар, не давайте лекарства за настинка без рецепта на дете под четири години.

Какво лечение се препоръчва при хрема поради алергия?

 • Стойте на закрито, когато броят на полените е висок, обикновено рано сутрин и във ветровити дни.
 • Дръжте прозорците затворени по време на сезона на алергиите и използвайте климатик, когато е възможно.
 • Носете маска за прах, ако работите на открито. Преоблечете се и вземете душ веднага след като влезете на закрито.
 • Избягвайте контакт с котки и кучета, ако сте чувствителни към животински пърхот.
Освен това има много безопасни и ефективни лекарства без рецепта, които помагат за контролиране на симптомите на алергия, като назални стероидни спрейове и перорални антихистамини. Ако симптомите са тежки, вашият лекар може да препоръча лекарства с рецепта или да ви насочи към алерголог за тестване и целева терапия.

Кои са някои прости домашни средства за лечение на хрема?

Отпусканите без рецепта капки с физиологичен разтвор (солена вода) могат да се впръскат внимателно в ноздрите ви, за да разхлабят слузта в носа ви. След това течността и слузта могат да бъдат изсмукани от носа ви с гумена спринцовка или круша.
Други домашни средства, които можете да опитате, включват:

 • Етерични масла.
 • Пиене на топли чайове.
 • Пара за лице.
 • Горещ душ..
 • Пикантни храни.

Може ли да се предотврати хремата?

Практикуването на добра хигиена е важно и често може да помогне за спиране на разпространението на микроби. Хремата е симптом на някои заразни състояния. Ето няколко прости съвета за спиране на разпространението на такива микроби:
 • Мийте ръцете си често.
 • Изхвърлете използваните кърпички, след като издухате или избършете носа си.
 • Пазете от хора, които имат настинки или инфекции.
 • Хранете се здравословно и спортувайте редовно, за да подсилите имунната си система.
 • Кашляйте и кихайте във вътрешната страна на лакътя, а не в ръката.
 • Почистете и дезинфекцирайте общите повърхности като маси и плотове, играчки, дръжки на врати и мебели за баня.

КОГА ДА СЕ ОБАДИТЕ НА ЛЕКАРЯ

Кога хремата трябва да се лекува от медицински специалист?

Отново, хремата ви трябва да изчезне от само себе си. Въпреки това, ако симптомите са тежки, продължават повече от 10 дни или ако се грижите за дете, чийто дренаж идва само от едната страна, става зелен или има неприятна миризма, тогава трябва да посетите лекар.

Бележка от клиника Кливланд

Кой не е имал хрема? Получаването на капки или „хрема“ от носа при студ или когато имате настинка, грип или алергии е често срещано явление. Обикновено това не означава, че има инфекция или нещо сериозно. Не забравяйте да използвате добри хигиенни практики, за да предотвратите хрема или подобни проблеми. Посетете лекар, ако хремата на вас или на вашето дете изглежда необичайна.
_________________________________
Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте се с лекар. Източник на информация: my.clevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
23,179
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva