bolka-v-jluchnia-mehur-636x424.jpg

Жлъчен мехур

Вашият жлъчен мехур е малък орган с крушовидна форма, разположен под черния дроб, който съхранява и освобождава жлъчката. Жлъчката е течността, произвеждана от черния дроб, която помага за смилането на мазнините в храната, която ядете.

Къде се намира жлъчният мехур?​

Вашият жлъчен мехур се намира в горната дясна част на корема. Седи точно под черния ви дроб.

Каква е функцията на жлъчния мехур?​

ФУНКЦИИ-НА-ЖЛЪЧКАТА-2048x1448-1.jpg
Вашият жлъчен мехур е част от вашата храносмилателна система. Основната му функция е да съхранява жлъчката. Жлъчката помага на храносмилателната ви система да разгражда мазнините. Жлъчката е смес от предимно холестерол, билирубин и жлъчни соли.

Как жлъчният мехур помага на други органи?​

Вашият жлъчен мехур е свързан с други части на храносмилателната система чрез поредица от жлъчни пътища. Жлъчният тракт (понякога наричан жлъчна система или жлъчно дърво) е подобна на тръба система, която пренася жлъчката от черния дроб до тънките черва.

Какво прави жлъчният мехур?​

funkcii_zhlachka.jpg
Преди да започнете да ядете, жлъчният ви мехур е пълен с жлъчка. Когато започнете да ядете, вашият жлъчен мехур получава сигнали за свиване и изстискване на съхраняваната жлъчка през жлъчните пътища. Жлъчката в крайна сметка намира своя път до най-големия ви жлъчен канал, общия жлъчен канал. Жлъчката преминава през общия жлъчен канал в дванадесетопръстника, първата част на тънките черва, където се смесва с храната, която чака да бъде усвоена. След като сте се нахранили, вашият жлъчен мехур е празен и прилича на изпразнен балон, който чака да бъде напълнен отново.

Какви са често срещаните проблеми, които засягат жлъчния мехур?

gallbladder-disease-causes-5ae1f4ea04d1cf003cd13481.png
Няколко състояния могат да причинят проблеми в жлъчния ви мехур. Най-често срещаното състояние са камъни в жлъчката. Жлъчните камъни обикновено са безвредни, но понякога могат да доведат до болестни състояния. Проблемите с жлъчния мехур включват:
 • Камъни в жлъчката: Камъните в жлъчката са подобни на камъчета, предмети, направени от жлъчен материал, които се развиват в жлъчния мехур или жлъчните пътища. Те могат да бъдат малки като песъчинки до големи като топки за голф. Те обикновено са безвредни, но могат да причинят болка, гадене или възпаление.
 • Холецистит: Холециститът е възпаление на жлъчния мехур. Може да възникне, когато камък в жлъчката блокира излизането на жлъчката от жлъчния мехур. Холециститът причинява треска и болка и обикновено изисква операция.
 • Жлъчнокаменен панкреатит: Жлъчнокаменният панкреатит е възпаление на панкреаса. Това се случва, когато жлъчният камък се движи надолу по общия жлъчен канал и блокира канала на панкреаса в обща точка точно преди да се отцеди в тънките черва.
 • Рак на жлъчния мехур: Ракът на жлъчния мехур е рядък. Може да почувствате болка в десния горен квадрант на корема. Но много по-вероятно е тази болка да се появи поради друго състояние.

Какви са признаците или симптомите на проблеми с жлъчния мехур?

gallbladder-disease-symptoms-5aec9a54a18d9e0037100eab.png
Симптомите на проблеми с жлъчния мехур са различни. Някои хора не усещат камъни в жлъчката и дори не знаят, че ги имат. Но ако камъните в жлъчката блокират потока на жлъчката, те могат да засегнат жлъчния мехур или панкреаса. Може да изпитате следните симптоми:
 • Болка в горната дясна част на корема.
 • Болка в горната част на корема.
 • Болка в горната дясна част на корема, излъчваща се към дясното рамо или гърба.
 • Болка след ядене на мазна храна.
 • Жълтеница
 • Гадене и повръщане.
 • Висока температура.
 • Втрисане.
 • Светлокафява урина

Как се лекуват проблемите с жлъчния мехур?​

laparoscopic.jpg
Повечето проблеми с жлъчния мехур се лекуват с отстраняване на жлъчния мехур. Хирургията за отстраняване на жлъчния мехур се нарича холецистектомия. Вашият жлъчен мехур не е важен орган. Това означава, че можете да живеете нормален живот без жлъчен мехур. Когато хирург отстрани жлъчния ви мехур, жлъчката ще изтече от жлъчните ви пътища директно в храносмилателната ви система, вместо да се съхранява първо в жлъчния ви мехур.

Хирурзите могат да извършват холецистектомия по три начина:

 • Отворена холецистектомия: При отворена хирургия вашият хирург оперира през един голям разрез. Вашият хирург може да извърши отворена холецистектомия, ако жлъчният ви мехур е силно възпален или с белези.
 • Лапароскопска холецистектомия: При лапароскопската хирургия вашият хирург оперира през няколко малки разреза. Лапароскопската хирургия обикновено води до по-бързо възстановяване, по-малко болка и по-малки белези. В повечето случаи холецистектомията се извършва лапароскопски.
 • Роботизирана холецистектомия: Това е по-нов метод и се предлага в малък брой центрове.

Теглото ми влияе ли върху шансовете ми за камъни в жлъчката?

Хората с наднормено тегло - особено жените - са по-склонни да развият камъни в жлъчката. Това е така, защото хората с наднормено тегло могат да имат повече холестерол в жлъчката. Повече холестерол в жлъчката ви може да причини камъни в жлъчката. Хората с наднормено тегло също могат да имат по-големи жлъчни мехури, които не работят добре. Твърде бързата загуба на тегло също може да увеличи шансовете ви за образуване на камъни в жлъчката. Но бавното отслабване може да ви помогне да ги предотвратите.

Как ще се промени храненето ми след операция на жлъчния мехур?​

High-fiber-foods.jpg
Вашият жлъчен мехур не е от съществено значение, но ви помага да смилате мазни храни. Веднага след отстраняването на жлъчния мехур трябва да избягвате пържени и мазни храни.

След операцията калориите от мазнини не трябва да съставляват повече от 30% от вашата диета.
Отделете време за повторно въвеждане на храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, ядки, семена и зеленчуци. Те могат да причинят силно подуване и газове, ако ги изядете твърде бързо.

Бележка от клиника Кливланд

Вашият жлъчен мехур е малък орган с крушовидна форма в горната дясна част на корема. Вашият жлъчен мехур съхранява и освобождава жлъчка, за да помогне на храносмилателната система да разгради мазнините. Най-честият проблем, който може да развиете с жлъчния си мехур, са камъните в жлъчката. Жлъчните камъни са подобни на камъчета, направени от жлъчен материал. Повечето хора дори не знаят, че ги имат и през повечето време те не създават проблем. Ако имате болка в горната дясна част на корема след ядене на мазна храна, гадене, повръщане, жълтеница или треска, говорете с вашия лекар. Ако се установи, че виновникът е вашият жлъчен мехур, може да се наложи да премахнете жлъчния си мехур, което е добре - това не е важен орган и отстраняването му може да ви накара да се почувствате по-добре.
______________________

Здравния форум PavelAndreev.BG/forum публикува преводи на медицинска информация от световни източници. Това не е медицински съвет или препоръка, а обща информация. Моля, консултирайте е с лекар. Източник на информация: myclevelandclinic.org
Author
Ivanina Andreeva
Views
2,418
First release
Last update
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

More resources from Ivanina Andreeva