mstoilov

Регистриран
5 Oct 2022
1
0
1
Моят 10-годишен син страда от тежка екзема и е диагностициран с атопичен дерматит. Започна миналата година. Пробвали сме много дерматолози и почти всички видове антихистамини , кортикостероидни кремове и така нататък.
През миналата година от март до май състоянието му беше най-лошо и същото се случи и тази година. Не сме сигурни за това явление... Може да има голям брой полени. Някой запознат може да даде по-добро мнение, моля. Засега не можем ясно да идентифицираме кои са основните причини за неговата екзема....
Освен това досега посещавахме дерматолози и един мой приятел, чийто син също има подобен проблем, ни посъветва да посетим специалист по алергии. Моля за съвет дали дерматолог или алерголог е по-подходящ за лечението на сина ми. Направихме неговия IgE тест, който беше положителен.
 

georgenicolov43

Регистриран
17 Sep 2022
1
0
1
Аз също имах екзема като дете и ходих на много лекари, а също и дерматолози за това. Не успяха да ми помогнат. Всичко, което направиха, беше да предпишат кремове и различни овлажнители и т.н. Не ме посъветваха, че състоянието може да е алергия.
На 24 години отидох при алерголог, който ме посъветва, че състоянието ми може да е алергия. (Той беше бивш личен лекар, който реши да стане алерголог, защото по думите му беше „уморен да продава лекарства за фармацевтичната индустрия)“. Той ме посъветва да премина на изключваща диета, което означаваше, че ям само агнешко, ориз и круши за 2 месеца (тези храни е малко вероятно да предизвикат алергична реакция). Всъщност отне повече от 3 месеца, но в крайна сметка екземата ми напълно се изчисти. След това посетих диетолог, който постепенно въведе нови храни в диетата ми и в крайна сметка открих, че имах алергия към млечни продукти, а също и някои ядки като бадеми. Сега чета етикетите на всичко, за да проверя дали нямат млечни продукти или бадеми в тях. Пия овесено мляко и животът е добър.
За съжаление отнема много време, преди токсините да напуснат тялото ви, ето защо трябва да сте много търпеливи в този процес. Ако обаче става дума за обикновена алергия към определени храни, тогава напълно сте решили проблема.
За съжаление изглежда, че личните лекари и дерматолозите са в джобовете на фармацевтичната индустрия и следователно не съветват предимно пациентите, че състоянието може да е алергия - те просто искат да предписват повече медицински продукти. Правилният подход е първо да се опитате да откриете дали състоянието е хранителна алергия или не.
Надявам се, че това помага :)
 

Marina Ilieva

Регистриран
5 Oct 2022
1
0
1
Синът ми е на 7, но през целия си живот е имал екзема. Бяхме при дерматолози, алерголози и сега стомашно-чревен специалист, тъй като миналата година разбрахме, че той не само има алергии (храни и полени), но и цьолиакия .

За разлика от вашия син, неговата екзема е навсякъде, но обикновено не е по лицето. Той има някои в областта, но най-вече по краката и ръцете и по-малко по торса и врата. Мисля, че прашецът също е отключващ фактор - и да, най-добре е да го държите на хладно, когато е възможно. Казахте, че неговият IgE е висок - това направено ли е от алерголог?

Използвам дерматолог за най-лошите обостряния, алерголог, защото той просто е пълен с алергии в началото (някои вече надраства) и дори на строги диети за елиминиране не открихме облекчение на дерматита - след месеци той все още не беше напълно "чист".
Мисля, че трябва да тествате сина си за алергии и да вземете решения оттам. Ако правите своя собствена елиминационна диета, не забравяйте да си водите дневник за храната или да работите с вашия лекар или диетолог. Някой, който може да ви помогне да получите правилната информация от резултатите и това също може да бъде "алтернативен" практикуващ.
 

aleksandyrpopov67

Регистриран
17 Sep 2022
2
0
1
Хей! Аз съм на 23 години и имам атопичен дерматит от около 10 години. Направих си тест за алергия и трябваше да изключа куп храни и това много ми помогна да изчистя екземата си. Но това, което наистина направи разлика, беше кремът за лице Bioderma AR. Направено е за хора с розацея , но след няколко дни употреба 90% от моята екзема изчезна! Дано съм бил полезен
 

Ivanina Andreeva

Администратор
15 Sep 2022
36
8
8
Здравейте! Според мен се консултирайте и с дерматолог, и с алерголог. Дерматологията и алергологията са доста свързани помежду си! Прочетете и тези статии, биха били полезни-