Ivanina Andreeva

Администратор
15 Sep 2022
36
8
8
Имате съмнения, че имате симптоми на инфекция на пикочните пътища? Тук може да се информирате и да прочетете често задавани въпроси по темата и да си дадете отговори.

Анализът на урината показва, че имам инфекция на урината. Трябва ли да се лекувам?

Терминът „уринарна инфекция“ не е синоним на „положителна култура на урина“. Като цяло, ако няма симптоми на инфекция, лечението се налага само в редки случаи. Дори ако изследването на урината показва, че има микроб. Антибиотичното лечение трябва да се извършва само когато има симптоми и признаци на инфекция на пикочните пътища. Ако не, все по-устойчиви микроби могат да се развият в пикочната система, което прави лечението все по-трудно, когато има симптоми.

Могат ли да ми предпишат антибиотик в случай, че имам бъдеща инфекция?

Антибиотиците не могат да се предписват „за всеки случай“. Изисква се преглед от лекар и предписване на антибиотик само при необходимост. Лечението трябва да се извършва в указаната доза и продължителност. Ако това правило не се спазва, може да се развият устойчиви на антибиотици бактерии.

Партньорът ми има катетър. Защо не предписват антибиотик за предотвратяване на инфекция на урината?

Невъзможно е сондата да се съхранява в стерилна среда. Дали употребата на антибиотици е необходима в тази ситуация е внимателно проучена и са открити доказателства, че тяхната употреба е контрапродуктивна. Те трябва да се използват само когато лекарят, лекуващ катетеризирания, прецени, че е необходимо: при наличие на активна инфекция на пикочните пътища, която е различна от положителна уринокултура.

Какви обстоятелства могат да доведат до инфекция на пикочните пътища?

Запек, пиене на малки количества течност (получава се много концентрирана урина); или остатъчна урина след уриниране (това може да се установи чрез извършване на ултразвук след уриниране). След менопаузата жените също могат да развият атрофия на вулвата и вагиналната лигавица, което обикновено причинява промяна на микробите на това ниво. Като цяло всичко, което променя чревната или вулвовагиналната флора, може да насърчи инфекцията на пикочната система.

Може ли повтаряща се инфекция на пикочните пътища да причини рак или проблеми с бъбречната функция?

Различни проучвания показват, че няма връзка между инфекциите на урината и рака .
Бъбречната функция
може да бъде засегната в случаи на множество инфекции на ниво бъбрек, наречени "пиелонефрит". Циститът, инфекция на пикочния мехур, не засяга бъбречната функция.

Вредно ли е приемането на твърде много антибиотици?

Като всички лекарства, антибиотиците също имат странични ефекти, които не бива да се подценяват. Антибиотичното лечение е единствената стратегия, за която е доказано, че е много ефективна срещу инфекция на пикочните пътища, както при остро лечение, така и за предотвратяване на рецидив. Въпреки това, най-честите нежелани реакции са вагинални гъбични инфекции, бактериална инфекция clostridioides difficile и придобиване на антибиотична резистентност.

Как възниква инфекцията?

Проучванията показват, че микробите, които причиняват инфекции на пикочните пътища, присъстват в чревната флора. В момента изглежда, че пътят на придобиване на тези микроби обикновено е свързан с поглъщане. Някои хора имат по-предразполагаща чревна "среда", но характеристиките на тази среда и как тя може да бъде модифицирана все още не са установени. 

Има ли някаква хигиенна мярка, която предотвратява инфекцията?

Тъй като инфекциите на пикочните пътища не са причинени от неадекватна хигиена, няма специфични препоръки извън препоръките, приложими за широката общественост. Пациентите с повтарящи се инфекции на пикочните пътища трябва да обърнат специално внимание на уринирането с адекватна честота, като избягват постоянната влага във вагиналната област и избягват използването на женски хигиенни превръзки. Ако това е необходимо, се препоръчва честа смяна.

Ако изпитвам дискомфорт във вагиналната/уринарната област, имам ли инфекция на пикочните пътища?

Инфекцията на пикочните пътища споделя симптомите с други заболявания на вагиналната и уретралната област, като вагинална сухота, лишеи, вагинален пролапс или пролапс на пикочния мехур и много други. Въпреки че инфекцията на урината може да се повтаря, лечението на остър епизод е сравнително лесно, особено ако е налична култура на урина, за да се определи кой микроб я причинява. Това стеснява избора на антибиотик. Ако пациентът не се подобри с антибиотично лечение, трябва да се обмисли алтернативна диагноза.

Всички микроорганизми в културата на урина еднакви ли са? Има ли лоши и добри бактерии?

По дефиниция няма "лоши" или "добри" бактерии, а микроорганизми, които съществуват съвместно с човешкото тяло, като някои дори му помагат да изпълнява някои от функциите си. Други микроорганизми, от друга страна, причиняват заболявания. Установяването дали даден микроорганизъм има патогенен потенциал не е лесно и се прави само в областта на научните изследвания. Ролята на здравните специалисти е да установят дали даден микроорганизъм в урината причинява заболяване или не, с информация за симптомите, предоставена от пациента.

Ако се интересувате повече по темата за инфекции на пикочните пътища, прочетете тук- Инфекция на пикочните пътища- симптоми, лечение и превенция
 
  • Like
Reactions: PavelAndreev