Ivanina Andreeva

Администратор
15 Sep 2022
36
8
8
Здравейте! Темата КОВИД-ваксини е изключително коментирана и актуална и е свързана с нашата имунна система. Тук може да прочетете най-често задаваните въпроси и да се информирате по тях. Може и да прочетет и тези статии, свързана с КОВИД-
Ковид-19 по време на бременнистта уврежда плацентата (според това изследване)

Защо да се ваксинирам?

Ваксината срещу COVID-19 може да:
 • Защити от заразяване с COVID-19
 • Предотвратява да се разболеете сериозно, да попаднете в болница или да умрете поради COVID-19
 • Ограничите разпространението на COVID-19

Безопасни ли са ваксините?

Данните трябва да показват, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна и ефективна, преди Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да може да даде разрешение или одобрение за спешна употреба. Безопасността на ваксините срещу COVID-19 се следи отблизо от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и FDA.

FDA одобри ваксината Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, сега наречена Comirnaty, за предотвратяване на COVID-19 при хора на 16 и повече години. FDA одобри Comirnaty, след като данните установиха, че ваксината е безопасна и ефективна. FDA също така одобри ваксината Moderna срещу COVID-19, сега наречена Spikevax, за предотвратяване на COVID-19 при хора на 18 и повече години.

Ваксините с разрешение за спешна употреба от FDA включват:

 • Pfizer-BioNTech ваксина срещу COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 15 години
 • Ваксина Moderna срещу COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 17 години
 • Ваксина Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19
 • Novavax COVID-19, ваксина с адювант за възрастни на 12 и повече години
CDC препоръчва получаването на mRNA ваксина срещу COVID-19 вместо ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19. Но получаването на каквато и да е ваксина срещу COVID-19 е по-добре, отколкото да не получите ваксина срещу COVID-19.

Какви са страничните ефекти?

Ваксините срещу COVID-19 могат да причинят леки странични ефекти след първата или втората доза, включително:
 • Болка, зачервяване или подуване на мястото на инжекцията
 • Висока температура
 • Умора
 • Главоболие
 • Болка в мускулите
 • Втрисане
 • Болки в ставите
 • Гадене и повръщане
 • Подути лимфни възли
Повечето нежелани реакции изчезват за няколко дни.

В САЩ има увеличение на докладваните случаи на миокардит и перикардит след иРНК ваксинация срещу COVID-19, особено при мъже на възраст от 12 до 29 години. Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, докато перикардитът е възпаление на външната лигавица сърце. Тези доклади са редки.

От докладваните случаи проблемът се появява по-често след втората доза от ваксината срещу COVID-19 и обикновено в рамките на една седмица след ваксинацията срещу COVID-19. Повечето от хората, които са получили грижи, се чувстват по-добре след приема на лекарства и почивка. Симптомите, за които трябва да следите, включват:

 • Болка в гърдите
 • Недостиг на въздух
 • Усещане за бързо биене, трептене или туптене на сърцето
Ако вие или вашето дете развиете миокардит или перикардит след доза иРНК ваксина срещу COVID-19, CDC препоръчва да избягвате получаването на друга доза от която и да е ваксина срещу COVID-19.

Ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19 може да причини тромбоза със синдром на тромбоцитопения. Това е проблем с кръвосъсирването, който може да бъде животозастрашаващ.

В резултат на това FDA ограничава употребата на ваксината Janssen/Johnson & Johnson до определени хора на възраст 18 и повече години. Примерите включват хора, които са имали тежка алергична реакция след получаване на иРНК ваксина срещу COVID-19, и хора, които не могат да получат иРНК ваксина срещу COVID-19 поради ограничен достъп или лични или религиозни проблеми. Изследванията показват, че няма повишен риск от този проблем с кръвосъсирването след иРНК ваксинация срещу COVID-19.

Сериозни нежелани реакции на ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19 могат да възникнат в рамките на три седмици след ваксинацията и изискват спешна помощ. Възможните симптоми включват:

 • Недостиг на въздух
 • Постоянна болка в стомаха
 • Силно или постоянно главоболие или замъглено зрение
 • Болка в гърдите
 • Подуване на краката
 • Лесно натъртване или малки червени петна по кожата извън мястото на инжектиране
Тази ваксина не трябва да се прилага на никого, който развива тромбоза с тромбоцитопения след получаване на ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19 или друга ваксина срещу аденовирусен вектор срещу COVID-19.

Леко до умерено главоболие и мускулни болки са чести през първите три дни след ваксинацията и не изискват спешна помощ.

Някои хора, които са получили ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19, са развили синдром на Гилен-Баре. Шансовете това да се случи са много ниски. Това заболяване най-често се съобщава в рамките на 42 дни след ваксинацията, предимно при мъже. Много от мъжете са на възраст от 50 до 64 години. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате слабост или усещане за изтръпване, затруднено ходене, затруднено движение на лицето, двойно виждане и затруднено контролиране на пикочния мехур.

Предпазват ли ваксините срещу КОВИД срещу вариантите?

Вариантът омикрон (B.1.1.529) се разпространява по-лесно от оригиналния вирус, който причинява COVID-19 и делта варианта. Омикрон обаче изглежда причинява по-леко заболяване. Хората, които са напълно ваксинирани, могат да получат внезапни инфекции и да разпространят вируса на други. Но ваксините срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко заболяване. Този вариант също намалява ефективността на някои лечения с моноклонални антитела. Omicron има няколко големи разклонения (подлинии), включително BA.5 и BA.2.12.1. BA.5 представлява около 88% от инфекциите с COVID-19, които са имали генетично секвениране в САЩ през август 2022 г., според CDC.

През април CDC понижи класификацията на делта варианта от проблемен вариант до наблюдаван вариант. Това означава, че делта вариантът в момента не се счита за голяма заплаха за общественото здраве.

Могат ли децата да получат КОВИД ваксина?

Деца на 6 месеца и по-големи могат да получат ваксината. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech за деца на възраст от 6 месеца до 11 години. FDA също одобри тази ваксина, сега наречена Comirnaty, за предотвратяване на COVID-19 при хора на 16 и повече години.
За хора на възраст 12 и повече години ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech изисква две инжекции с интервал от три до осем седмици. Ваксината за хора на възраст от 5 до 11 години съдържа по-ниска доза от ваксината на Pfizer-BioNTech, използвана за хора на възраст 12 и повече години. За хора на възраст от 5 до 11 години ваксината изисква две инжекции с интервал от три седмици. За деца на възраст от 6 месеца до 4 години ваксината изисква три инжекции. Първите две ваксини се прилагат с интервал от 3 до 8 седмици, а третата се прилага най-малко осем седмици след втората инжекция. Ваксината съдържа по-ниски количества иРНК от иРНК ваксините срещу COVID-19 за по-големи деца и възрастни. Ваксината за хора на възраст от 12 до 15 години съдържа същата доза като ваксината на Pfizer-BioNTech, използвана за хора на възраст 16 и повече години.
FDA също даде разрешение за спешна употреба на ваксина Moderna срещу COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 17 години. Тази ваксина изисква две инжекции, приложени през интервал от 4 до 8 седмици. Ваксината за възраст от 6 месеца до 5 години съдържа по-ниски количества иРНК от ваксината срещу COVID-19 за възрастни и деца.
FDA също така даде разрешение за спешна употреба на ваксината Novavax срещу COVID-19 за деца на възраст от 12 до 17 години. Тази ваксина изисква две инжекции, приложени между три до осем седмици.
Изследванията показват, че трите ваксини за деца на възраст от 6 месеца до 4 години са произвели нива на антитела, подобни на тези при млади възрастни след получаване на ваксината на Pfizer-BioNTech. Изследванията показват, че ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech е около 91% ефективна за предотвратяване на COVID-19 при деца на възраст от 5 до 11 години. Изследванията показват, че ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech е 100% ефективна за предотвратяване на COVID- 19 при деца на възраст от 12 до 15 години. Ваксината е 91% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване с COVID-19 при хора на възраст 16 и повече години.
Изчислено е, че ваксината на Moderna срещу COVID-19 е около 51% ефективна за предотвратяване на COVID-19 при бебета на възраст от 6 до 23 месеца. За деца на възраст от 2 до 5 години ваксината се оценява на 37% ефективна за предотвратяване на COVID-19. При деца на възраст от 6 до 17 години ваксината Moderna предизвиква имунен отговор, подобен на този, наблюдаван при възрастни.
Въз основа на изследване, предоставено на FDA, при деца на възраст от 12 до 17 години тази ваксина е около 78% ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване от COVID-19.

Ваксината срещу COVID-19 може да попречи на вашето дете да получи и разпространи вируса, който причинява COVID-19, и да го разпространи у дома и в училище.
Ако детето ви се разболее от COVID-19, ваксината срещу COVID-19 може да предотврати тежко заболяване. Децата с други здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет и астма, може да са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване с COVID-19.
Поставянето на ваксина срещу COVID-19 може да помогне на детето ви да остане в училище и по-безопасно да има дати за игра и да участва в спортни и други групови дейности.

Как действат ваксините?

Ваксините срещу COVID-19 карат имунната система да произвежда антитела за борба с вируса COVID-19.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на един тип ваксина срещу COVID-19 и одобрение за две ваксини. Коронавирусите имат подобна на шип структура на повърхността си, наречена S протеин. Messenger RNA (mRNA) ваксините дават инструкции на вашите клетки да изградят безвредно парче от S протеин. Вирусните векторни ваксини поставят генетичен материал от вируса COVID-19 в отслабена версия на различен вирус. Когато този различен вирус навлезе във вашите клетки, той доставя генетичен материал от вируса COVID-19, който дава инструкции на вашите клетки да правят копия на S протеина. След това и двете ваксини карат имунната система да произвежда антитела за борба с вируса COVID-19.

Ваксината Novavax COVID-19 с адювант е ваксина с протеинова субединица. Тези ваксини включват само частите (протеините) на вируса, които най-добре стимулират имунната ви система. Ваксината Novavax срещу COVID-19 съдържа безвредни S протеини. Освен това има съставка, наречена адювант, която помага при реакцията на имунната система. След като имунната ви система разпознае S протеините, тази ваксина създава антитела и защитни бели кръвни клетки. Ако по-късно се заразите с вируса COVID-19 , антителата ще се борят с вируса.

Какви са насоките за хората, които са напълно ваксинирани?


След като сте напълно ваксинирани, можете по-безопасно да се върнете към дейности, които може да не сте успели да извършвате поради пандемията. Въпреки това, ако сте в район с голям брой хора с COVID-19 в болницата и нови случаи на COVID-19, CDC препоръчва да носите добре пригодена маска на закрито на обществени места, независимо дали сте ваксинирани или не.

Считате се за напълно ваксиниран две седмици след като получите втора доза иРНК ваксина срещу COVID-19, две седмици след като получите втора доза от ваксината Novavax срещу COVID-19 или две седмици след като получите единична доза от Janssen /Ваксина Johnson & Johnson срещу COVID-19. Счита се, че сте в крак с вашите ваксини, ако сте получили всички препоръчани ваксини срещу COVID-19, включително бустерни дози, когато отговаряте на условията.
Някои напълно ваксинирани хора все още ще получат COVID-19, ако са изложени на вируса, който причинява COVID-19. Те се наричат инфекции, предизвикани от ваксина.
Хората с пробив на ваксината могат да предадат COVID-19 на други. Въпреки това, напълно ваксинираните хора с пробивна инфекция са по-малко склонни да имат сериозно заболяване с COVID-19, отколкото тези, които не са ваксинирани. Дори когато ваксинирани хора развият симптоми, те обикновено са по-леки от тези, изпитани от неваксинирани хора.

Трябва ли да си направя ваксина, ако вече съм имал КОВИД?

Получаването на COVID-19 предлага известна естествена защита или имунитет срещу повторно заразяване с вируса COVID-19. Изчислено е, че както инфекцията с вируса, който причинява COVID-19, така и ваксинацията срещу COVID-19 водят до нисък риск от друга инфекция с подобен вариант за поне шест месеца.

Но тъй като е възможно повторно заразяване и COVID-19 може да причини тежки медицински усложнения, CDC препоръчва на хората, които вече са имали COVID-19, да получат ваксина срещу COVID-19.

Освен това ваксинацията срещу COVID-19 може да предложи по-добра защита, отколкото да се разболеете от COVID-19. Скорошно проучване показа, че неваксинираните хора, които вече са имали COVID-19, са повече от два пъти по-склонни да се заразят отново с COVID-19, отколкото напълно ваксинираните хора.

Скорошни изследвания също така предполагат, че хората, които са получили COVID-19 през 2020 г. и след това са получили иРНК ваксини, произвеждат много високи нива на антитела, които вероятно са ефективни срещу настоящи и, вероятно, бъдещи варианти. Някои учени наричат това хибриден имунитет. Необходими са допълнителни изследвания.

Ако сте били лекувани за COVID-19 с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма, няма нужда да отлагате ваксината срещу COVID-19.

Мога ли да получа ваксина срещу КОВИД, ако съм бременна?

Ако сте бременна или кърмите, препоръчително е да получите ваксина срещу COVID-19. Общият риск от COVID-19 за бременните жени е нисък. Въпреки това жените, които са бременни или са били бременни наскоро, са изложени на повишен риск от тежко заболяване с COVID-19. Поставянето на ваксина срещу COVID-19 може да ви предпази от тежко заболяване, причинено от COVID-19. Ваксинацията също може да помогне на бременните жени да изградят антитела, които могат да защитят техните бебета.

Ваксините срещу COVID-19 не причиняват инфекция с вируса COVID-19, включително при бременни жени или техните бебета. Нито една от ваксините срещу COVID-19 не съдържа живия вирус, който причинява COVID-19.

Изследванията показват, че поставянето на mRNA ваксина срещу COVID-19 по време на бременност не представлява сериозен риск за бременните жени, които са били ваксинирани, или за техните бебета.

Изследванията показват, че бебета, родени от майки, които получават две дози иРНК ваксина срещу COVID-19 – като ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna срещу COVID-19 – може да имат по-малък риск от хоспитализация поради инфекция с COVID-19 през първите шест месеца на живота.

Ваксините срещу COVID-19 не причиняват инфекция с вируса, който причинява COVID-19, включително при бременни жени или техните бебета. Нито една от ваксините срещу COVID-19 не съдържа живия вирус, който причинява COVID-19.

Имайте предвид, че иРНК ваксините срещу COVID-19 не променят вашата ДНК или причиняват генетични промени. В допълнение, ваксини, които използват същия вирусен вектор като ваксината Janssen/Johnson & Johnson срещу COVID-19, са били прилагани на бременни жени през всеки триместър на бременността в клинични изпитвания. Не са открити вредни ефекти.

Бременните жени също могат да получат бустер ваксина срещу COVID-19. Ако имате притеснения, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите.

Мога ли да получа ваксина срещу КОВИД, ако имам здравословни проблеми?

Да, ваксините срещу COVID-19 са безопасни за хора, които имат съществуващи здравословни проблеми, включително състояния, които увеличават риска от тежко заболяване с COVID-19.

Хората, които имат умерено или силно отслабена имунна система, трябва да получат допълнителна първична инжекция и бустер инжекция.
 
 • Like
Reactions: PavelAndreev

PavelAndreev

Администратор
Staff member
2 Sep 2022
53
13
8
България
pavelandreev.bg
Много полезно, кратко и ясно обобщение на темата ковид ваксини! Браво!
 
Last edited by a moderator:

vstov

Регистриран
2 Oct 2022
64
9
8
Дааам, мислих, че тук поне ще има нормални и здравомислещи хора, но явно бизнеса е с предимство пред здравето. Интересно ми е, защо правите форум за здраве, като пропагандирате отрови за хората?! Не ми отговаряйте и можете да изтриете коментара ми, ако не ви допада.
 

PavelAndreev

Администратор
Staff member
2 Sep 2022
53
13
8
България
pavelandreev.bg
Дааам, мислих, че тук поне ще има нормални и здравомислещи хора, но явно бизнеса е с предимство пред здравето. Интересно ми е, защо правите форум за здраве, като пропагандирате отрови за хората?! Не ми отговаряйте и можете да изтриете коментара ми, ако не ви допада.
Нищо не пропагандираме.Аз,примерно, не съм се ваксинирал и нямам намерение да го правя.
А форумът е място, където всеки може да си изкаже мнението. Ако разбира се е градивно. Моето е, че ваксините са ОК като превенция за рисковите групи.
 
Last edited by a moderator:

vstov

Регистриран
2 Oct 2022
64
9
8
Новина от последните дни. Швейцария официално ЗАБРАНИ всички ваксини срещу ковид, поради огромните вреди и рискове, които те предизвикват. Лекарите, които оттук нататък продължат да ваксинират, вече ще носят съдебна отговорност в случай на увреждане! Но как беше поднесена тази информация? Съвсееем тихо под килима, за да не бъдат събудени овцете и да бъде предизвикан техния гняв, когато осъзнаят, че са били прецакани.
1681135798322.png