Ivanina Andreeva

Администратор
15 Sep 2022
36
8
8
Здравейте! Студент съм по медицина, втора година, в Медицински университет Варна. Преминах през нелеката задача, а именно- кандидатсването. Лично за мен, от цялото следване, това е може би най-трудният период за един бъдещ студент по обща или дентална медицина или фармация. Ако сте решили да кандидатствате една от тези специалности се въоръжете с много воля, постоянство, труд и лишения. Ако имате разбира се силното желание, всичко е възможно! :) Сега ще ви предоставя най-обща информация за процеса на кандидатстване, какво се изисква от вас. Тук ще говорим само за кандидадстване в България! Очаквайте скоро и мнение от самото следване.
Прочетете тези статии като за начало-
Скоро ще има статия и за дентална медицина.
А сега общо информация за кандидатсването и на трите специалности.

Как се кандидатсва?

Начинът на кандидадстване е един и същ и при трите специалности. Повечето университети изискват полагане на два изпита- един по биология и един по химия. Трябва да имате предвид, че всеки един университет има собствен формат, който покрива и точно определен материал.

Кога да започнем подготовката?

Като човек, преминал по този път, бих посъветвала да се започне подготовката в 11клас. Количеството на материал е голямо, трябва да има време да се усвои, научи и преговори.

Подготовката в училище достатъчна ли е?

Не, подготовката в училище не е достатъчна. Там се придобиват общи знания по дисциплините, нужно е записване на курсове или уроци, закупуване на съответните помагала и сборници за кандидатсване към съответния университет, тъй като форматът и изискванията на всеки университет са различни. Ако нямате възможност за уроци и курсове, има страхотни материали в интернет.

Какво става, ако не ме приемат?

Не се отказвайте, ако не ви приемат! Това е изключително тежко кандидадстване и е нормално. Пробвайте пак догодина и не се отчайвайте! Струва си да се борите за толкова благи професии!
 
  • Like
Reactions: PavelAndreev

TsankoStefanov

Специалист
6 Oct 2022
2
0
1
Поздравления за материала и успех в следването! Хубава категория, с радост ще помагам на всеки желаещ.
 

veneta.ivanova

Регистриран
2 Feb 2024
3
0
1
Здравейте! В уча.се сега са пуснали уроци закандидатсване за медицина. Знам от детето ми. Дано са полезни.