vstov

Регистриран
2 Oct 2022
64
9
8
Реших да споделя моя опит и какво ново опитвам за да поддържам зъбите здрави и бели.
1. Зъбите ми се оправиха от кариеси, когато спрях цигарите. Поне при мен беше така. в по-голяма степен дължа това на спирането на цигарите.
2. Ползване на клечки за зъби и после замяната им с конец за почистване след всяко хранене, сведоха до нула, появата на нови кариеси.
3. Жабуркането след хранене, също е много добра идея.

Разбира се, ще имаме здрави зъби, когато и организма ни има доста добър имунитет, което означава, че в устната кухина се поддържа постоянна киселинност - около 7-7,2. По скалата за киселинност е неутрална. Всяка промяна на средата, води до разваляне на зъбите.

Яли сте сладко нещо, средата в устната кухина става кисела, което води до появяването на проблеми не само за зъбите, но и микробите, които обитават там, променят съотношението си, като ни разболяват. В друга тема ще напиша подробно за това. Повечето продукти, които употребяваме в ежедневието си, води до образуване на кисела среда не само в устната кухина, ето за това е много важно след всяко хранене да почистваме зъбите си и да нормализираме средата там.

Най-правилно би било, след като станете сутрин и си изпиете кафето, изядете храната и чак тогава да си миете зъбите. Колкото по-рядко се храните, толкова по-добре за зъбите. Колкото по-малко се хранете с оцветители, като кафето, червеното вино, цвекло, подправки и т.н. толкова по-добре за зъбите.
Какво правя аз друго, за профилактика:
Всяка вечер, поне 10 дни в месеца, преди лягане жабуркам с течност: 100 мл обикновена топла вода + 10 капки кислородна вода 3% от аптеката /другото име е водороден пероксид 3%/. Венците почват да се пускат обратно /аз съм на почти 50 г и венците започнаха да се отдръпват, оголвайки все повече зъбите/, това забелязах.
За избелване и поддържане на хубави зъби, както и за ежедневна хигиена правя следното:
потапям си пръста, показалеца в сода бикарбонат, за готвене, българска, без консерванти и колкото полепне по пръста, толкова е количеството, което слагам в устата и го държа вътре, като пачвам да слюноотделям и да топя прашинките сода, понеже са кристали и драскат зъбният емайл. След като държа 30 секунди така и се събере слюнка, която я въртя между зъбите, слагам на четката за зъби кокосово масло натурално и почвам да четкам зъбите. Много е приятно усещането. Това го правя отскоро, близо една седмица и виждам вече ефект.
 
Last edited: