Ivanina Andreeva

Администратор
15 Sep 2022
36
8
8
Знаете, че ракът на гърдата е често срещан проблем сред жените. Тук може да прочетете често задавани въпроси за рака на гърдата. Също така вижте това интересно проучване, свързано с темата: ПРОУЧВАНЕ:Връзка между възпалението и когнитивните проблеми при хора преживели рак на гърдата
Прочетете какво представлява болестта рак- Какво е ракът?- механизъм, видове, клетки, болести

Какво е рак на гърдата?

Ракът на гърдата е заболяване, при което клетките в гърдата растат извън контрол. Има различни видове рак на гърдата. Видът рак на гърдата зависи от това кои клетки в гърдата се превръщат в рак.

Ракът на гърдата може да започне в различни части на гърдата. Гърдата се състои от три основни части: лобули, канали и съединителна тъкан. Лобулите са жлезите, които произвеждат мляко. Каналите са тръби, които пренасят млякото към зърното. Съединителната тъкан (която се състои от фиброзна и мастна тъкан) заобикаля и държи всичко заедно. Повечето видове рак на гърдата започват в каналите или лобулите.

Ракът на гърдата може да се разпространи извън гърдата чрез кръвоносни и лимфни съдове. Когато ракът на гърдата се разпространи в други части на тялото, се казва, че е
метастазирал.

Видове рак на гърдата

Най-често срещаните видове рак на гърдата са -
 • Инвазивен дуктален карцином. Раковите клетки започват в каналите и след това растат извън каналите в други части на гръдната тъкан. Инвазивните ракови клетки могат също да се разпространят или метастазират в други части на тялото.
 • Инвазивен лобуларен карцином. Раковите клетки започват в лобулите и след това се разпространяват от лобулите към близките тъкани на гърдата. Тези инвазивни ракови клетки могат да се разпространят и в други части на тялото.
Има няколко други по-рядко срещани вида рак на гърдата, като болестта на Paget, медуларен, муцинозен и възпалителен рак на гърдата.

Дуктален карцином in situ (DCIS) е заболяване на гърдата, което може да доведе до инвазивен рак на гърдата. Раковите клетки са само в лигавицата на каналите и не са се разпространили в други тъкани на гърдата.

Какви са симптомите на рак на гърдата?

Различните хора имат различни симптоми на рак на гърдата. Някои хора нямат никакви признаци или симптоми.

Някои предупредителни признаци за рак на гърдата са:

 • Нова бучка в гърдата или под мишницата (мишница).
 • Удебеляване или подуване на част от гърдата.
 • Дразнене или вдлъбнатина на кожата на гърдите.
 • Зачервяване или лющене на кожата в областта на зърната или гърдите.
 • Издърпване на зърното или болка в областта на зърното.
 • Секреция от зърното, различна от кърмата, включително кръв.
 • Всяка промяна в размера или формата на гърдите.
 • Болка във всяка област на гърдата.
Имайте предвид, че тези симптоми могат да се появят при други състояния, които не са рак.

Ако имате някакви признаци или симптоми, които ви притесняват, не забравяйте да посетите Вашия лекар веднага.

Какви са рисковите фактори за рак на гърдата?

Проучванията показват, че рискът от рак на гърдата се дължи на комбинация от фактори. Основните фактори, които влияят върху риска, включват това, че сте жена и остарявате. Повечето видове рак на гърдата се откриват при жени на 50 или повече години.

Някои жени ще получат рак на гърдата дори без други рискови фактори, за които знаят. Наличието на рисков фактор не означава, че ще получите заболяването и не всички рискови фактори имат същия ефект. Повечето жени имат някои рискови фактори, но повечето жени не се разболяват от рак на гърдата. Ако имате рискови фактори за рак на гърдата, говорете с Вашия лекар за начините, по които можете да намалите риска и за
скрининга за рак на гърдата.

Рискови фактори, които не можете да промените

 • Остаряване. Рискът от рак на гърдата нараства с възрастта. Повечето видове рак на гърдата се диагностицират след 50-годишна възраст.
 • Генетични мутации. Жените, които имат наследени промени (мутации) на определени гени, като BRCA1 и BRCA2, са изложени на по-висок риск от рак на гърдата и рак на яйчниците.
 • Репродуктивна история. Започването на менструален цикъл преди 12-годишна възраст и началото на менопаузата след 55-годишна възраст излагат жените на хормони по-дълго, повишавайки риска от рак на гърдата.
 • Плътни гърди. Плътните гърди имат повече съединителна тъкан, отколкото мастна тъкан, което понякога може да затрудни откриването на тумори на мамография. Жените с плътни гърди са по-склонни да получат рак на гърдата.
 • Лична анамнеза за рак на гърдата или някои неракови заболявания на гърдата. Жените, които са имали рак на гърдата, са по-склонни да получат рак на гърдата втори път. Някои неракови заболявания на гърдата като атипична хиперплазия или лобуларен карцином in situ са свързани с по-висок риск от получаване на рак на гърдата.
 • Фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците. Рискът за една жена от рак на гърдата е по-висок, ако тя има майка, сестра или дъщеря (роднина от първа степен) или многобройни членове на семейството от страна на майката или баща й, които са имали рак на гърдата или рак на яйчниците. Наличието на роднина от мъжки пол от първа степен с рак на гърдата също повишава риска за жената.
 • Предишно лечение с лъчева терапия. Жените, които са били подложени на лъчева терапия на гръдния кош или гърдите (например лечение на лимфом на Ходжкин) преди 30-годишна възраст, имат по-висок риск да получат рак на гърдата по-късно в живота.
 • Експозиция на лекарството диетилстилбестрол (DES).DES е даван на някои бременни жени в Съединените щати между 1940 и 1971 г. за предотвратяване на спонтанен аборт. Жените, които са приемали DES или чиито майки са приемали DES, докато са бременни с тях, имат по-висок риск от рак на гърдата.

Рискови фактори, които можете да промените

Физическата активност може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата.
 • Не е физически активен. Жените, които не са физически активни, имат по-висок риск от рак на гърдата.
 • Наднормено тегло или затлъстяване след менопаузата. Възрастните жени с наднормено тегло или затлъстяване имат по-висок риск от рак на гърдата, отколкото тези със здравословно тегло.
 • Прием на хормони. Някои форми на хормонална заместителна терапия (тези, които включват естроген и прогестерон), приемани по време на менопаузата, могат да повишат риска от рак на гърдата, когато се приемат повече от пет години. Установено е също, че някои орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета) повишават риска от рак на гърдата.
 • Репродуктивна история. Първата бременност след 30-годишна възраст, липсата на кърмене и липсата на пълна бременност може да повиши риска от рак на гърдата.
 • Пиене на алкохол. Проучванията показват, че рискът от рак на гърдата при жената се увеличава с повече алкохол , който пие.
Изследванията показват, че други фактори като тютюнопушене, излагане на химикали, които могат да причинят рак, и промени в други хормони, дължащи се на нощна смяна, също могат да повишат риска от рак на гърдата.

Какво мога да направя, за да намаля риска от рак на гърдата?

Много фактори в течение на живота могат да повлияят на риска от рак на гърдата. Не можете да промените някои фактори, като остаряването или семейната ви история, но можете да намалите риска от рак на гърдата, като се грижите за здравето си по следните начини:
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Бъдете физически активни.
 • Изберете да не пиете алкохол или пийте алкохол в умерени количества.
 • Ако приемате или Ви е казано да приемате хормонална заместителна терапияили орални контрацептиви(противозачатъчни хапчета), попитайте Вашия лекар за рисковете и разберете дали е подходящо за Вас.
 • Кърмете децата си, ако е възможно.
 • Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата или наследени промени във вашите BRCA1 и BRCA2 гени, говорете с вашия лекар за други начини за намаляване на риска.
Да останете здрави през целия си живот ще намали риска от развитие на рак и ще подобри шансовете ви да оцелеете от рак, ако се появи.

Какво представлява скринингът за рак на гърдата?

Скрининг за рак на гърдата означава проверка на гърдите на жената за рак, преди да има признаци или симптоми на заболяването. Всички жени трябва да бъдат информирани от своя лекарза най-добрите възможности за скрининг за тях. Когато ви информират за ползите и рисковете от скрининга и решите с вашия лекар дали скринингът е подходящ за вас - и ако е така, кога да го направите - това се нарича информирано и споделено вземане на решения.

Въпреки че скринингът за рак на гърдата не може да предотврати рак на гърдата, той може да помогне за ранното откриване на рак на гърдата, когато е по-лесно за лечение. Говорете с Вашия лекар кои скринингови тестове за рак на гърдата са подходящи за Вас и кога трябва да ги направите.

Скринингови тестове за рак на гърдата

Мамография

Мамографията е рентгенова снимка на гърдата . За много жени мамограмите са най-добрият начин за ранно откриване на рак на гърдата, когато е по-лесно за лечение и преди да е достатъчно голям, за да усети или причини симптоми. Редовните мамографии могат да намалят риска от смърт от рак на гърдата. По това време мамографията е най-добрият начин за откриване на рак на гърдата за повечето жени на възраст за скрининг.

Магнитен резонанс на гърдата (MRI)

ЯМР на гърдата използва магнити и радиовълни, за да направи снимки на гърдата. ЯМР на гърдата се използва заедно с мамограми за скрининг на жени, които са изложени на висок риск от рак на гърдата. Тъй като MRI на гърдата може да изглежда необичайно дори когато няма рак, те не се използват при жени със среден риск.

Как се диагностицира ракът на гърдата?

Лекарите често използват допълнителни тестове, за да открият или диагностицират рак на гърдата. Те могат да насочат жените към специалист по гърдите или хирург. Това не означава, че е болна от рак или че се нуждае от операция. Тези лекари са експерти в диагностицирането на проблеми с гърдите.
 • Ехография на гърди. Машина, която използва звукови вълни, за да прави снимки, наречени сонограми, на области вътре в гърдите.
 • Диагностична мамография. Ако имате проблем с гърдите си, като бучки, или ако област от гърдата изглежда необичайна на скринингова мамография, лекарите може да ви накарат да получите диагностична мамография. Това е по-подробна рентгенова снимка на гърдата.
 • Магнитен резонанс на гърдата (MRI). Един вид сканиране на тялото, което използва магнит, свързан с компютър. ЯМР сканирането ще направи подробни снимки на областите вътре в гърдите.
 • Биопсия. Това е тест, който премахва тъкан или течност от гърдата, за да се погледне под микроскоп и да се направят повече изследвания. Има различни видове биопсии (например аспирация с тънка игла, биопсия на ядрото или отворена биопсия).

Как се лекува ракът на гърдата?

Ракът на гърдата се лекува по няколко начина. Зависи от вида на рака на гърдата и докъде се е разпространил. Хората с рак на гърдата често получават повече от един вид лечение.
 • Хирургия. Операция, при която лекарите изрязват ракова тъкан.
 • Химиотерапия. Използване на специални лекарства за свиване или убиване на раковите клетки. Лекарствата могат да бъдат хапчета, които приемате, или лекарства, прилагани във вените ви, или понякога и двете.
 • Хормонална терапия. Блокира раковите клетки да получат хормоните, от които се нуждаят, за да растат.
 • Биологична терапия. Работи с имунната система на тялото ви, за да му помогне да се бори с раковите клетки или да контролира страничните ефекти от други лечения на рак.
 • Лъчетерапия. Използване на високоенергийни лъчи (подобни на рентгеновите лъчи) за убиване на раковите клетки.
Лекари от различни специалности често работят заедно за лечение на рак на гърдата. Хирурзите са лекари, които извършват операции. Медицинските онколози са лекари, които лекуват рак с лекарства. Радиационните онколози са лекари, които лекуват рак с радиация.
 
 • Like
Reactions: PavelAndreev