Sarcoma Bulgaria

Организация
16 Sep 2022
2
2
3
Sofia, Bulgaria
sarcoma.bg
Нека да започнем с това, че даваме насоки на базата на опита, който имаме с дарителската кампания, която ние организирахме като родители изправени пред това предизвикателство.
За наша най-голяма изненада и радост, много хора откликнаха на молбата ни за помощ. Като всеки човек, в началото много се страхувахме и притеснявахме как да подходим, какво да направим. Не стига, че се борихме да запазим ума си, да взимаме най-адекватните решение за лечението на детето ни, а и трябваше да излезем пред всички- познати и непознати и да признаем, че имаме нужда от помощ. И то финансова!
В такъв момент първото, което трябва да направиш е да смачкаш егото си. Залогът е твърде голям, за да си мислиш за достойнство, репутация, как ще изглеждам пред хората и т.н. Трябва да спасиш детето си!

Нашата кампания стартира на 24 май. За по-малко от 1 месец не само успяхме да съберем необходимата сума, но и повече. Сумата, която ни трябваше беше близо 200 000 евро!
И така, от нашият опит смятаме, че най-важното при организирането на дарителска кампания е:
– Да бъде открита дарителска сметка на името на детето – препоръчително е да се проверят условията в няколко банки. В общия случай тази сметка НЯМА такси, но повечето „забравят“ да го приложат. В някои банки отварянето на такава сметка отнема много време, в други става веднага. МНОГО ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРА. Някои позволяват плащане само по документи издадени от болницата, не изплащат разходи със задна дата;
– Да бъдат качени още в началото ВСИЧКИ налични документи (епикриза, изследвания), доказващи заболяването и необходимостта от лечение, ОФЕРТА от болницата, където искате да се лекува детето Ви;
– Да бъде обяснено ясно и точно какво е заболяването на детето;
– Не започвайте постовете с призиви за споделяне, как не отнема време и било безплатно. Вашата цел е да привлечете внимание и да провокирате дарители;
– Да става ясно колко пари търсите и с колко разполагате;
– Ако не сте наясно каква сума търсите, то кажете кога очаквате оферта от болницата или приблизително какви са очакванията Ви. При първа възможност качете документа;
– Всичко да бъде абсолютно прозрачно – всеки изхарчен лев/евро/долар, да бъде качен разходен документ удостоверяващ какво е платено. Не забравяйте, теази пари не са ваши и отчета за наличността им и разходите са задължителни.
– Веднъж седмично да се качва актуална информация със снимка от сметката – какви постъпления има, колко още са необходими, разходи, ако са правени такива;
– Веднъж седмично да се пуска актуална информация за състоянието на детето;
Не прибързвайте с новините, независимо дали са добри или не, докато не са абсолютно сигурни и доказани;
– Намерете доверени хора, които могат да помогнат в администрирането на групата в социалните мрежи;
– Накарайте приятелите Ви да споделят постовете, за да стигнат до повече хора. Да гарантират за Вас! Да кажат „Аз тези хора ги познавам и заставам с името си, че са честни и наистина имат нужда от помощ“. Така ще привлечете още повече последователи и дарители;
Организирайте базар – отправете апел към хората да дарят вещи или ръчно направени продукти, които да бъдат продавани през групата и приходите да се насочат за лечението - базара формира общност, която помага за популаризирането на каузата.
– Ако сезона позволява, направете физически базар – на оживено място, привлечете съмишленици;
– Опитайте да намерите контакт с местни журналисти –вестници или телевизия, които да разкажат историята Ви. Така ще привлечете внимание; Има случаи в които след две излъчвания в новините за срок от 24ч огромни суми се събират.
- Известна личност - Потърсете начин, чрез познати или по друг начин да привлечете към каузатна ви да застане извастна личност. Те могат чрез влиянието си да ви помогнат за бързо време да получите подкрепа и съберете сумата бързо.
- Свържете се и създайте профил /активна кампания/ в платформата за дарения на https://pavelandreev.bg/ -
– Направете профили в платежни приложения като PayPal, Revolute – на хората в чужбина им е по-лесно така да даряват;
– При достигане на необходимата сума, спрете кампанията. Така ще изградите доверие в хората! Ако се наложат допълнителни процедури или лечението се промени, за което ще трябват още средства – отворете кампанията отново. Кажете какво е довело до тази промяна. Най-важното – каква е сумата, която Ви трябва допълнително;
– Свържете се с големите фирми и бизнеси в България. Те даряват. Дори има фирми, които имат специално заделен бюджет за дарения.Свързвате се чрез имейл, пишете молба за дарение от Ваше име и прикачвате всички документи удостоверяващи заболяването, дарителската сметка и офертата от болницата. Важно е да се знае, че фирмите даряват само и единствено при открита дарителската сметка.
Дарителси кутии. Тези кутии правите лично, като задължително върху кутиите трябва да има снимка на детето, сметките за дарения, диагноза, необходимата сума за лечение, както и името на фейсбук групата за по-подробна информация. Води се отчет в кой обект на кой адрес има поставена дарителска кутия. При отваряне на кутията се прави приемо-предавателен протокол подписан от свидетели на отварянето.
След като сумата от кутията се преведе по дарителската сметка във фейсбук групатата се качва протокола заедно с платежното. Така всичко става прозрачно, точно и ясно за всички дарители. Кутиите са страхотен начин за разпространение на каузата. Местата на които се поставят трябва предварително да се проучат. Трябва да има голям пътникопоток, да бъдат поставени на видно място като не пречат на работния процес на дадения обект.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ!
- НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩ!

Четете внимателно горните редове, те са от живия живот, без заобиколки и измислици. Ваше е решението как ще подходите, но не забравяйте, че от вашите действия и решения зависи успешата кампания. Имайте прездвид, парите са само едната страна на монетата. Ще се наложи да взимате множество важни решения, за това търсете контакти, съвети и взимайте информирани решения.
Други казуси и съвети можете да откриете на сайта на сдружението "Заедно срещу Саркома" www.sarcoma.bg
 
  • Like
Reactions: PavelAndreev

PavelAndreev

Администратор
Staff member
2 Sep 2022
53
13
8
България
pavelandreev.bg
@Sarcoma Bulgaria
Благодаря за този пост, мисля, че по-точно и изчерпателно не може да бъде обяснено! Закачам темата като “Важна”, защото наистина това са стъпките. И без значение, дали хората ще ползват платформата ми или не - точно това са точките, по които трябва да върви.