Истории

Благотворителната кампания за набиране на средства довършване на олтарните икони в храма “Св.Илия” в с.Гела е УСПЕШНА

Нека ви припомним малко информация за кампанията ни за набиране на средства за довършване на последните три олтарни икони в параклиса "Свети Илия" в село Гела, за да може храма да бъде напълно завършен.

Иконописецът Никола Зограф сам е влагал благотворително труда и средствата си, за да изографиса стените и нарисува иконите в продължение на 6 години. Също така сам е инициирал възстановяването на този храм и организирал ремонта му. Но сега не му достигат средства за качествения материал за последните икони. Никола и семейството му поддържат храма "Свети Илия" от много години. Историята разказва, че преди 20 години Никола започнал да рисува красиви стенописи.

Малко история - Храмът датира от 4 век, като е бил оставен в разруха, а през 1991 година е бил почти без покрив. Хората от селото с години влагали личните си средства за да го реставрират и освежат. По настоящем храма е в добро състояние и остава да се довършат само иконите, които виждате на снимките

Към днешна дата сумата е събрана - част от нея чрез платформата, а друга чрез Зографа. Средствата са преведени по сметката на Никола Зограф. Пожелаваме му успех в завършването на страхотното начинание.